20 oktober 2021, mr. D. Kohelet (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. / 06 42 38 38 45)

Terwijl de mondialisering in het algemeen lijkt toe te nemen, proberen sommige landen de dubbele nationaliteit juist te beperken. Nederland is daarvan een voorbeeld. Omdat er meer gronden (“oorzaken”) zijn die tot de verwerving van een bepaalde nationaliteit kunnen leiden (zoals geboorte, naturalisatie, huwelijk), kan iemand in beginsel meerdere nationaliteiten hebben. Nederland stelt daar echter paal en perk aan door bij wet te bepalen dat het verkrijgen van de Nederlandse nationaliteit alleen mogelijk is als iemand afstand doet van zijn andere nationaliteit. Hierop gelden uitzonderingen.

Ook is er in de wet bepaald dat iemand in beginsel zijn Nederlanderschap verliest zodra hij of zij een andere nationaliteit aanneemt. Ook op deze regel gelden uitzonderingen.

Dit zijn dus zijn twee verschillende dingen die van elkaar moeten worden onderscheiden waarvoor ook (logischerwijs) andere uitzonderingen gelden.

Er zijn dus, kortom, twee uitgangspunten die van elkaar moeten worden onderscheiden en waarop verschillende uitzonderingen van toepassing zijn:

  1. A) Iemand kan in beginsel geen Nederlander worden terwijl hij reeds al een andere nationaliteit heeft.
    B) Iemand kan in beginsel geen Nederlander blijven als hij een andere nationaliteit aanneemt;

Een bekende uitzondering op situatie A is bijvoorbeeld het gehuwd zijn met een Nederlander. Een uitzondering op situatie B is het geboren zijn in het land waarvan – bovenop de Nederlandse – de nationaliteit wordt aangenomen én daar onder je achttiende langer dan 5 jaar hebben gewoond. De uitzonderingen op situatie A veronderstellen dikwijls het hebben van bijzondere band met Nederland, terwijl de uitzonderingen op situatie B juist meer zien op een bijzondere band met het andere land.

Wilt u naast uw oorspronkelijke nationaliteit de Nederlandse nationaliteit verkrijgen en vraagt u zich af of u onder een van de uitzonderingen valt? Of hebt u al de Nederlandse nationaliteit en wilt u een andere nationaliteit verkrijgen zonder afstand te moeten doen van uw Nederlandse? Neem dan contact met ons op (+31 6 42 38 38 45 / Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Een eerste gesprek is altijd gratis.

Van de Riet Advocaten
Laan van Chartroise 168
3552 EZ UTRECHT

Tel. +31 (0) 30 - 785 2537
Fax. +31 (0) 30 - 785 2572 

info@rietvast.nl
www.rietvast.nl
Kamer van Koophandel: 80171508


Wij houden het nieuws natuurlijk in de gaten en selecteren regelmatig onderwerpen waarvan wij denken dat die voor onze branche relevant zijn. Dit doen we in onze rubriek "Blik op dossiers".

Blijf op de hoogte en volg onze artikelen op de website, maar ook op de sociale kanalen.

Contact ons

Al bijna 25 jaar ervaring in deskundig juridisch advies

Nieuwsbrief ontvangen?

Wij betrekken u graag bij ons werk! Hieronder schrijft u zich in voor de digitale nieuwsbrief van Van de Riet Advocaten.

Locatie

Laan van Chartroise 168
3552 EZ UTRECHT

Phone: +31 (0) 30 - 785 2537
Fax. +31 (0) 30 - 785 2572

Email: info@rietvast.nl
Internet: www.rietvast.nl
Kamer van Koophandel: 80171508

 

Copyrights 2021 HUN. All right reserved; Design by www.hun.nl webdevelopment