Appartementsrecht en wijzigen van de splitsingsakte
Op het gebied van appartementsrecht zijn onderwerpen als splitsingsakte, huishoudelijk reglement, nietige of vernietigbare besluiten belangrijke onderwerpen. Van de Riet Advocaten beschikt over een gedegen kennis op dit gebied.
Wijziging splitsingsakte
Vaak leeft de wens om een splitsingsakte te wijzigen, met name wanneer bepaalde kosten op basis van breukdelen of juist voor gelijke delen als onrechtvaardig worden beschouwd. Bij een dergelijke wijziging komt heel wat kijken. In elke akte is opgenomen dat de eigenaars verplicht zijn om bij te dragen in de schulden en kosten die voor rekening van de gezamenlijke eigenaars komen. Deze bijdrage wordt meestal vastgesteld op basis van breukdelen. De breukdelen worden vastgesteld op basis van de vierkante meters van de appartementen en soms ook parkeerplaatsen. Ten aanzien van bepaalde kostensoorten is het logisch en redelijk dat deze op basis van breukdelen worden omgeslagen en ten aanzien van bepaalde kostensoorten is het logisch en redelijk dat deze worden omgeslagen op basis van gelijke delen. Daarnaast wordt onderscheid gemaakt in eigenaren van de appartementen en soms ook eigenaren van parkeerplaatsen, aangezien deze laatste categorie uit de aard der zaak minder gebruik maakt van gemeenschappelijke zaken.
Nietig of vernietigbaar besluit
In beginsel is conform artikel 5:139 BW lid 1 de medewerking nodig van alle appartementseigenaars. Ingevolge het tweede lid van voornoemd artikel, kan de wijziging ook met medewerking van het bestuur geschieden wanneer het tot de wijziging strekkende besluit is genomen in de vergadering van eigenaars met een meerderheid van ten minste vier/vijfde van het aantal stemmen dat aan de appartementseigenaars toekomt of met een zodanige grotere meerderheid als in de akte van splitsing is bepaald. Wanneer niet iedereen wil meewerken aan een wijziging kan de situatie zich voordoen dat een appartementseigenaar een besluit wil vernietigen. Voldaan moet dan worden aan het vereiste van artikel 5:140b BW, waarin is bepaald dat het besluit slechts vernietigd kan worden wanneer een eigenaar schade lijdt en hem geen redelijke schadeloosstelling is aangeboden. Zekerheid voor de betaling van de redelijke schadeloosstelling behoeft niet te worden aangeboden, wanneer een eventuele aangeboden schadeloosstelling is verwerkt in een (doorlopende) korting op de betalingsverplichting, waarbij de korting uit de gewone exploitatie kan worden gefinancierd (rechtbank Noord-Nederland d.d. 28 januari 2015 (VvE Sans Souci; zaaknummer: C/14/150070; niet gepubliceerd).
Geef een reactie